Ootmarsum

Er stond er weer een leuk uitstapje met de Red Stones op het programma. Een dagje Ootmarsum.

 


In Ootmarsum ontmoetten we elkaar bij
Theeschenkerij Engels’ Tuin. Karin had, samen met Jelly, deze dag
uitstekend georganiseerd. Helaas  konden ze de weersomstandigheden niet
plannen. Het stormde en regende, zoals we het de laatste tijd nog niet
veel meegemaakt hadden. Niet echt weer om een mooi hoedje op te zetten,
maar ja, uitgaan doen wij nou eenmaal in vol ornaat, dus ook vandaag!

 

Onder leiding van een gids begonnen we onder onze rode en paarse plu’s aan een stadswandeling en kregen we veel informatie over het stadje Ootmarsum, de geschiedenis, oude gebruiken, zoals het Vlöggeln, het Midwinterhoorn blazen en mooie gebouwen, zoals de Hervormde kerk (links) en de Rooms Katholieke kerk (rechts) waar de zgn ‘wandelconcerten’ gegeven worden. De ene kerk heeft een orgel waarop oude muziek goed tot z’n recht komt en op het andere kerkorgel klinkt de modernere muziek beter. De organist begint dan in de Hervormde kerk en wandelt met het publiek naar de RK kerk om daar de tweede helft van het concert te geven.

 

Voor de RK kerk, waarvan de bouw begon in 1196, staat een beeld van de Poaskearls die de hoofdrol spelen tijdens het het Vlöggeln . Met Pasen lopen 8 jonge mannen, gevolgd door de inwoners van Ootmarsum, paasliederen zingend, hand in hand door het stadje en door enkele café’s (om de keel te smeren)! Het Vlöggeln eindigt met het in de lucht gooien (en weer opvangen gelukkig) van de kinderen. ‘Onze’ Gerrie komt uit Ootmarsum en is dus als kind meerdere malen tijdens zo’n ritueel de lucht in gegooid vertelde ze stralend, ze heeft hier dus kennelijk goede herinneringen aan!

De stadswandeling eindigde weer bij Theeschenkerij Engels’Tuin, waar een High Tea voor ons klaar stond. Nou, een lekker warm kopje thee (in mijn geval koffie!), daar waren we wel aan toe. De
scones en cakes smaakten heerlijk en weer helemaal op temperatuur vertrokken we voor een uurtje vrij winkelen.

 

Zoals altijd tijdens onze uitstapjes moesten we regelmatig aan voorbijgangers uitleggen wie en wat we waren, maar de reactie was weer unaniem dat wij vandaag Ootmarsum leuk opvrolijkte.”

 

Er werden leuke dingen gekocht door de dames en deze mevrouw achter de toonbank kan niet wachten tot ze 50 is en ook lid van de Red Hat Society kan worden! Jelly kocht een zeer hippe jas.
Karin vond een leuk olifantje voor haar verzameling, ik nam een hoornist mee naar huis, Elly liep tegen een deurdranger, in de vorm van een knalrood pumpje, aan en Erica vond paarse handschoenen.  Ze stond nog wel even te dubben zal ik wel of zal ik niet (ze had ook al een paarse tas gekocht), maar ze nam ze!

 

Inmiddels was het weer tijd voor een stukje cultuur. We kwamen weer bij elkaar in het Onderwijsmuseum. Er was te zien hoe wij vroeger les hadden gekregen, welke lesmaterialen er gebruikt werden en de oude schoolbanken met inktpotten riepen veel herinneringen op. Ook was er een grote collectie oude wandplaten. We namen plaats in een klaslokaal uit de 17e eeuw
om een klassieke les te volgen. Het toeval wilde dat de meester ook een rode hoed op had. Hij was overigens bijzonder onder de indruk van de oufit van zijn leerlingen en stak dat niet onder stoelen of banken. Na een nogal droevig verhaal over de hulpmeester die deze ochtend bij het luiden van de kerkklok uit de touwen was gevallen, kregen we Latijnse les.

 

Onderging Janneke, die voor de gelegenheid Doortje heette, een ouderwetse  straf, moest Yvonne aan de hand van een oude wandplaat vertellen hoe Eva, met de appel, Adam verleid had (hoe kon hij zijn leerling er uit pikken!) en zongen we tot slot naar hartelust ‘Waar de blanke top der duinen’ (maar dan oud Ned) en nog wat klassiekers.

Tot slot doken we met elkaar nog een gezellig kroegje in voor een glaasje en een borrelhapje. Ondanks het bar slechte weer was het een zeer geslaagde dag, waarvoor onze dank aan Karin en
Jelly!

Queen Cornelia

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s