Bargerveen

Wat zat het ons weer mee vandaag, maandag 20 Juli. De weerberichten hadden veel regen voorspeld maar wij hadden een prachtige dag voor een tocht in het Bargerveen. Wind om de muggen weg te houden, zon  en niet te warm. Prachtig!

Het Bargerveen (klik voor meer informatie)is een uniek natuurgebied en trekt wandelaars en vogelaars vanuit heel Nederland. Het gebied heeft 130 vogelsoorten waaronder de blauwborst. Je vindt hier ook adders en bijzondere plantensoorten. Tot 1992 is er turf gestoken en daarna kwam het gebied in handen van Staatsbosbeheer die er een natuurgebied van maakt. Midden in dit gebied ligt Weiteveen dat is ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw.

Onze gids (Piet) van het Veenloopcentrum in Weiteveen ontving ons met een prima kop koffie en lekkere krentewegge.

In het zonnetje konden we zo eerst even lekker bijkletsen. Het deed me even denken aan de mop die Headquaters deze week meestuurde:

“Er zaten drie vrouwen op een bankje en ze zeiden niets” en dat is de hele mop.

Alvorens het veen in te lopen kregen we een uitleg over het onstaan van Weiteveen. Lees dat maar even na op Wikipedia. Het verhaal van het tabernakel speelt daarin een belangrijke rol en daarom gingen we eerst even kijken naar de kapel op de begraafplaats waar het teruggevonden tabernakel staat.

Hoe interessant die verhalen ook zijn, de Red Stoontjes werden wat  ongedurig. Stil staan past niet zo goed bij ons en we wilden lopen. We hadden allemaal zin in de veenwandeling.

Piet had ons beloofd niet alleen over de paden te gaan maar ook dwars door en over. Over?? Ja over, over hekken en dat valt niet mee.

En geregeld had Piet weer mooie verhalen over het veen en zijn geschiedenis. Over smokkelaars, we zitten immers dicht tegen de Duitse grens en andere bewoners van het veen.

Piet wijst ons op een klein geel bloemetje, met 4 bloemschermen en waarvan ik de naam vergeten ben, die er voor zorgt dat in dit gebied de aardbeivlinder kan leven. Hij loopt nog even met ons om om de zonnedauw te laten zien. Een piepklein vleesetend plantje.

Op de bladeren zitten talrijke, kleverige, klierweefsel bevattende, haardunne tentakels.Hiermee vangt de plant kleine insecten.

Na een mooie wandeling nemen we afscheid van onze gids Piet en rijden naar het gastvrije huis van Gerrie en Willem om een lekker wijntje te drinken. Tot slot hadden Janneke en Gerrie nog soep en stokbrood met salade voor ons klaar staan. Het was weer een perfecte dag!

Gerrie en Janneke bedankt voor de organisatie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s