Met de Snikke naar van Gogh Huis

Woensdag strakblauwe lucht, donderdag idem dito en op vrijdag als wij met een open boot gaan varen donkere luchten en fikse buien. Maar…….tussendoor opeens felle opklaringen en mooie luchten. Prima dus.

De Snikke lag om kwart voor een voor ons klaar in Het Stieltjeskanaal in Zandpol voor museum Meringa op nummer 2.

Geen gevaarlijk geklim de boot in maar een een heuse lift die ons van straatniveau naar boot niveau brengt.

De Snikke werd vroeger door menskracht en/of paarden getrokken. De gids van het Gilde Emmen vertelde dat Vincent van Gogh vanuit Hoogeveen met de snikke naar Nieuw-Amsterdam is gevaren. De tocht duurde 6 uur. We praten dan over october 83.  Joke wilde wel even voor doen hoe dat ging.

Tijdens de een uur durende vaartocht naar het van Gogh Huis werden we geattendeerd op de architectuur van de huizen langs het kanaal. Bij voorbeeld dit eenvoudige Jugendstil huis.

Bij het van Gogh Huis werden we ontvangen door Hannie de Graaf die ook de rondleiding voor ons verzorgde.

Hannie vertelde enthousiast en met een leuke mix van historische en biografische feiten. Ze leerde ons een beetje de mens Vincent van Gogh kennen. Van Gogh was dol op Drenthe en was er graag blijven wonen maar de bevolking was bang voor deze kunstenaar met zijn rode haardos en het lukte hem niet om sociale contacten te maken. Niemand wilde voor hem poseren. Vincent was op advies van zijn broer Theo (kunsthandelaar) naar Nieuw-Amsterdam gekomen. Liebermann was in Zweeloo geweest en hij hoopte hem te treffen. Liebermann schilderde het kerkje van Zweeloo en van van Gogh is een doek van bijna dezelfde plek. Je herkent de ramen van het kerkje door de bomen van de boomgaard die hij vast legde.


van Gogh 

Liebermann

Lees meer en klik hier

Een citaat uit een van de vele brieven die Vincent schreef aan broer Theo.

 

 

 

 

 

Wat een rust, wat een breedte, wat een kalmte in deze natuur….

Een zodanige natuur kan wel eens dingen wakker maken in een gemoed, die anders nooit wakker geworden zouden zijn….

Vincent van Gogh, Drenthe 1883

Na de boeiende rondleiding met De Snikke weer naar  museum Meringa. Een leuke verzameling van allerhande oude zaken beheerd door een allervriendelijkst echtpaar. De eigenaresse had een heerlijke ouderwetse groentesoep (met vermicelli) voor ons klaargemaakt, die wij ons goed lieten smaken na het koude boottochtje.

Ria en Joke, bedankt voor de organisatie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s