Paleis Soestdijk

18 juni 2010, een koude druilerige dag, de Stoontjes op Soestdijk. Het verzamelen op de carpoolplaats en het verdelen over de auto’s gaf
wat chaotische toestanden maar om kwart over tien reden we vrij relaxed
naar Soestdijk.
Natuurlijk even file bij Staphorst maar voor een vrijdagochtend viel
het geweldig mee. Wij hadden speciale gasten mee vandaag: 3 Red Hat Butterflies en Griet een oud lid van ons chapter.

We waren nog maar net onderweg of onze Queen belde  mobiel. Die zat op 50 km afstand van Soestdijk en wij moesten nog 130 km. Ze was per abuis te vroeg maar volgens ons ging het alleen maar om appeltaart!

Bij aankomst eerst maar naar de Orangerie voor koffie en een broodje. Erg jammer dat het regende waardoor de wandeling in de paleis tuinen, en waar we ons op verheugd hadden, moest worden ingekort.

IMG_0545

De niet wandelaars zochten hun heil in de Paleiswinkel.

Om half drie begon de rondleiding voor onze groep. Na vermanende woorden van een soort cipier om toch vooral niets aan te raken of tegen muren te leunen nam een gids ons mee door het Paleis. Zij wist leuk te vertellen over de geschiedenis van Soestdijk rond 1650 gebouwd voor de toenmalige burgermeester van Amsterdam, Cornelis de Graeff. Voor ons vooral belangrijk omdat daar van 1937 tot 2004 Prinses Juliana en Prins Bernhard met hun gezin woonden. De rondleiding voert door de staatsievertrekken van het paleis, die
grotendeels oorspronkelijk ingericht zijn. We mogen ook een kijkje nemen in enkele privevertrekken. Vooral de werkkamer van Juliana ligt schitterend een grote glaswand geeft een prachtig gezicht op de vijver. Helaas is er niet meer te zien van persoonlijke bezittingen. Moet je eens naar Engeland gaan en de huizen van de National Trust of the English Heritage bekijken waar je persoonlijke bezittingen van de voormalige eigenaren nog wel aanwezig zijn en waar zeer curieuze verzamelingen te zien zijn.

Na de rondleiding waren we weer toe aan thee en/of koffie met wat lekkers. De oranje tompoezen en ander gebak van Bakkerij Top smaakten heerlijk!!

Tegen vijven stapten we weer op en doken we de vrijdagmiddagspits in. Ondank het slechte weer was het een heerlijke dag!

IMG_0570

Dit berichtje ontvingen we van de Red Hat Butterflies:

Hallo lieve red stoontjes,
Nogmaals heel hartelijk bedankt voor jullie uitnodiging om mee te gaan naar Paleis Soestdijk.
Wij, Ida, Tony en ondergetekende hebben er ontzettend van genoten.
Warme vlindergroetjes en tot spoedig ziens,
Diana, lady on tour Vice-Queen Red Hat Butterflies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s