kaas maken

Kaas

Vanmiddag kwamen veertien Red Stones bij elkaar in Wezup om bij de biologische kaas boerderij De Drentse Hoeve een workshop kaas maken te gaan volgen o.l.v. boer Albert. We kregen allemaal een wit schort en een rood sjaaltje voor op ons hoofd, maar ons rode hoedje mochten we ook ophouden als we dat liever deden. Jannie koos ervoor om als echte boerin met een rood hoofddoekje aan de klus te beginnen en Marga knoopte de doek vakkundig vast.

Achter boer Albert klommen we de trap op naar de ruimte waar de kaas gemaakt ging worden. We kregen allemaal een emmer en boer Albert vulde de emmer met 5 liter melk.

Kaas2

Aan de melk werd een heel klein beetje stremsel toegevoegd. We kregen allemaal een “roerding” en er moest 10 minuten rustig geroerd worden. Jelly stelde nog voor om met z’n allen te gaan zingen, maar het werd gezellig kwebbelen.

Na het roeren was er tijd voor een kopje koffie met cake. Tijdens de koffiepauze vertelde boer Albert over het biologische bedrijf en vertoonde een filmpje waarin te zien was dat er zelfs vanuit Japan belangstelling was voor zijn kaas.

Na de pauze moesten we de melk zeven en anderhalve liter vocht, de wei, weggooien. Onderin werd een korrelige massa, de wrongel, zichtbaar. We konden ons nog niet echt voorstellen dat dit kaas moest worden, maar roerden vrolijk verder. De volgende stap was heet water bij de melk doen tot de hele inhoud verwarmd werd tot 36 graden en roeren!! Na zo’n tien minuten werd de hele inhoud van de emmer door een fijne zeef gegoten totdat de wrongel, de kaas in wording, overbleef. We kregen een vorm en een kaasdoekje en moesten alle wrongel in het vormpje stoppen. Het leek een beetje op boetseren. Alles werd goed aangedrukt om zoveel mogelijk vocht er nog uit te drukken.  Het kaasje, dat al op een echt kaasje begon te lijken, werd nog even stevig aangedrukt, door het onder een plankje met een grote zware emmer erop nog een tijdje te laten staan. Wij benutten de pauze door het proeven van verschillende kaasjes en namen een kijkje in de stal bij de koeien en kalfjes. Ook kregen we nog een film te zien van de bevalling van een koe via een keizersnee. Heel interessant en gelukkig niet in kleur, maar in zwart wit!

Toen was het zover! De kaasjes werden uit de vorm gehaald en we kregen de laatste instructies van boer Albert om het thuis verder te laten rijpen. Thuis moet het eerst 8 uur in een zoutbad. (Pan water met een kilo zout). Daarna minstens drie weken elke dag keren. Het was een erg leuke workshop en met dank aan Elly die het organiseerde en boer Albert die het ons leerde namen we afscheid.

Kaas3

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s