VEENHUIZEN GEVANGENISMUSEUM

Veenhuizen

Voor een ‘desorganisatie’ als de Red Stones begon het uitje op de 7e april uitstekend: alle deelnemende Stoontjes hadden kans gezien om keurig op tijd de auto te parkeren in Veenhuizen.

En dat was nodig, want het beloofde een volle dag te worden. Uiteraard eerst koffie, koffiebroodjes en kletsen. Daarna een begeleide rondleiding door het Gevangenismuseum. De gids was een goed verteller, ging soms diep op de onderwerpen in en kon ons ‘dus’ niet alles laten zien. Geen punt, het gebodene was zó interessant dat heel wat ladies ter plekke besloten nog eens te gaan. Al was het alleen maar voor de prachtige uniforme en toch niet uniforme bebouwing…

Ook de locatie van ‘Bitter en Zoet’ was geheel in de ‘Veenhuizenstijl’. De Stoontjes lieten er zich de hoofdzakelijk uit biologische producten uit de omgeving bestaande proeverij goed smaken.

Er volgde een gevarieerd middagprogramma: een rondleiding in de tot op vandaag te gebruiken penitentiaire inrichting ‘De Rode Pannen’, een rit met de boevenbus, een bezoek aan de begraafplaats,  een bezoek aan het Glasmuseum en een demonstratie glasblazen, waar een paar van de Stoontjes nog een fraai aandenken kocht. En ook ’s middags zorgde onze gids voor veel interessante en er toe doende informatie, gelardeerd met sappig opgediende trivialiteiten als bijvoorbeeld het bezoekkamertje voor Holleder dat jammer genoeg aan de straatkant lag…

De dag vloog om. Rond de klok van vijf keutelden we weer richting ‘Bitter en Zoet’ voor een vloeibare versnapering.  Gevangenisdorp Veenhuizen, ’t was een boeiende bestemming!

Anne Marie