Clemenswerth

Bezoek aan Schloss Clemenswerth in Sögel 16 juni 2011

 

Donderdag 16 juni stond er een uitstapje naar Clemenswerth met de Red Stones gepland. Erica en Karin hadden de organisatie op zich genomen. We verzamelden in Emmen bij het van der Valk hotel. Nadat Marijke ook de weg naar de parkeerplaats had gevonden, ze was verdwaald in Emmen, reden we naar Sögel in Duitsland.

Aangekomen bij het kasteel begonnen we met koffie en gebak in de Schlosskeller. Daarna stond een film op het programma, maar het duurde even voor we in de filmzaal terecht konden, dus bezochten we alvast een paar van de afzonderlijke paviljoens die stervormig rond het hoofkasteel liggen en de namen dragen van de bisdommen (Keulen, Münster, Paderborn, Hildesheim, Osnabrück en Mergentheim) van keurvorst (en bisschop) Clemens August, die het kasteel in 1737-1747 liet bouwen.

   

Na de film werden we opgewacht door een diensmaagd van het kasteel. Geheel in stijl heette zij ons namens de keurvorst Clemens August, die zelf op jacht was, welkom en bood aan om ons rond te leiden door het hoofdkasteel(tje) de kapel en de kloostertuin. Tijdens de rondleiding vertelde ze ons dat het kasteeltje uitsluitend gebruikt werd door hemzelf tijdens het jachtseizoen en de vele gasten die dan kwamen ondergebracht werden in de omliggende paviljoens.

   

We kregen een levendig beeld van het leven op Schloss Clemenswerth en hoe het er tijdens de jacht aan toe ging. In 1742 droeg Clemens August het Kloostergebouw met de daarachter liggende tuinen over aan de kerk (hij was immers zelf ook bisschop) en vestigden er zich Kapucijner monniken.

Tot slot stond er nog een kleine picknik gepland, maar vanwege het natte weer mochten we boven in één van de paviljoens de meegebrachte hapjes en drankjes nuttigen. (Wat een service!!) Karin had heerlijke spiesjes gemaakt en Erica had een spannend lekker ‘bakseltje’ gebakken waarvan we allemaal het recept wilden hebben. (Staat inmiddels in ons gastenboek. Goed zo Erica!! Je kunt het!!) Na een wijntje/sapje werd aan de terugreis naar Emmen begonnen. Al met al een hele geslaagde middag. Erica en Karin bedankt voor de organisatie!