S.T.A.R. en museum Veendam

Een ritje met de museum stoomtrein S.T.A.R. stond al langer op de agenda van de Red Stoontjes en zaterdag 17 september kwam het er dan van. De trein rijdt tussen Stadskanaal, Veendam en Musselkanaal.

Op 27 augustus 2009 brak er brand uit in de werkplaats van de S.T.A.R. in Stadskanaal. Volgens mededeling van de politie is de brand hoogstwaarschijnlijk aangestoken. In het gebouw waren aanwezig de stoomlocomotieven TE-5933, 52 8060, Britta en de diesellocomotieven 609, V53 019, locomotor 320 alsmede twee rijtuigen. De loods en het materieel hebben flinke schade opgelopen. De stoomlocomotieven TE-5933 en 52 8060 zijn in het weekend van 17/18 oktober 2009 uit de werkplaats gesleept. De beide machinistenhuizen zijn volledig uitgebrand en het herstel kost veel tijd. Mede hierom is de actie: “Help de STAR aan Stoom” opgezet. De TE-5933 is in het voorjaar van 2010 weer in gebruik genomen; loc 52 8060 zal daarna worden hersteld. De locs V53 019 en 320 hebben slechts beperkt schade opgelopen en konden kort na de brand weer dienst doen. Ook de grotendeels uitgebrande werkplaatsloods is inmiddels weer zo goed als hersteld. Aldus Wikipedia.

Voor de 14 Stoontjes was een aparte coupe gereserveerd. Maar voor we in de trein stapten eerst een kop koffie in het oude stationsgebouw. Wij stapten in in Stadskanaal en reden mee tot Veendam. In Veendam wachtte ons bij hotel Parkzicht een overheerlijke tea. Meer dan genoeg hartige en zoete lekkernijen van een goede kwaliteit. Om drie uur hadden we een rondleiding door het veenkoloniaal museum in Veendam. Het museum is gevestigd in de voormalig Hogere Burgerschoolschool nog opgericht door Anthony Winkeler Prins. Deze man is jaren predikant geweest in Veendam en heeft veel gedaan voor de gemeenschap. Zijn beeld staat voor het museum.

Het veenkoloniaalmuseum verrastte ons. Het is een gevarieerd en uitstekend verzorg museum en onze gids Lineke een enthousiast verteller.

Van strookarton tot ontrouwe hondjes. 120 vrijwilligers zorgen hiervoor!

De Stoontjes hebben weer een gezellige dag gehad. Joke en Marga bedankt voor de organisatie.

Dames, van Lineke, de dame die de rondleiding in het museum voor ons verzorgde, ontvingen we onderstaande foto gemaakt door Bert Buiring