Grafisch Museum Groningen

Donderdag 9 februari brachten we met 9 Stoontjes een bezoek aan het Grafisch Museum in Groningen waar de tentoonstelling liep:

Modieuze prenten – modeprenten (1580-1940) uit de privé-collectie Ghering

Joke Baltussen kende de familie Gehring van vroeger en zij had ons op het idee gebracht om naar deze tentoonstelling te gaan. En daar hadden we helemaal geen spijt van. De mode afbeeldingen door de eeuwen heen was heel leuk om te zien.

                  Na ontvangst met een kopje koffie en knolskoek kregen wij en rondleiding langs de collectie.

We waren erg enthousiast over de prenten en leuk om al die modestijlen te zien. In een van de zalen stond een pop met een prachtige paarse jurk.

Weer een zaal verder was Elly S helemaal onder de indruk van de “Cissy van Marxveldt”-achtige prenten.

Na de rondleiding kregen wij een workshop in Werkman technieken.

H.N. Werkman was een beroemde drukker-kunstenaar uit Groningen die een geheel eigen kunststijl ontwikkelde waarvoor hij gebruikmaakte van materialen uit zijn drukkerij.

Werkman is vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog omgekomen en heeft ons zijn bijzondere werken en werkplaats achtergelaten. Die werkplaats is te zien in het Grafisch Museum en daar kregen wij de workshop. De Werkmantechnieken werden uitlegd en daarna konde we zelf aan de slag gaat om ‘druksels’ te maken. Hiervoor hadden we een kledingstuk meegenomen.

Erica maakte mooie gouden rozen op haar paarse sjaal, Gerda bewerkte met makkelijke losse streken een jurk, Janneke kreeg paars  met gouden hoeden op haar rode sjaal, Ria kleinere hoedjes, Joke twee en beslist niet meer hoedjes op haar paarse jasje, Tini bewerkte een wit t-shirt, Gaike verleende hand en spandiensten, Elly was ook met een sjaal bezig en Marianne was druk foto’s aan het maken.

Het was wel oppassen geblazen met deze techniek. Voor je het weet heb je ergens een vlek of rol je je sjabloon stuk. Een ding was zeker : leuk vonden we het allemaal.

En hoe Marianne dan toch Ruby’s op haar jasje heeft gekregen. Tja, gemaakt door de hand van de meester!