Sacred Dance

Dans/kunstmiddag 11 oktober. Erica en Meta hadden een dans/kunstmiddag voor ons georganiseerd in het MFC (Multi Functionele Centrum) in Sleen. Met 12 rode steentjes en een gaste meldden we ons bij Joke Vuurboom, die ons een introductie zou geven over Sacred Dance. Joke nodigde ons uit in een kring rondom een “Midden”, altijd aanwezig bij sacred dance. Het midden was dit keer een vierkante lap met metalen ringen waarin symbolen van ons “Zijn”. De sacred dances worden om dit midden gedanst, bijna altijd in beweging naar rechts. We begonnen met de zonnedans, gedanst op 3 verschillende muzieksoorten: Bach, Boliviaanse volksmuziek en ‘what a beautiful morning’, gezongen door Kathy Meluah. De sacred dances zijn oorspronkelijk ‘ontwikkeld’ door een oostenrijkse balletmeester, die ervan uit ging dat dansen aan een natuurlijke behoefte van de mens om te bewegen moet voldoen. Deze dansen zijn  eenvoudig, sommige dansen nodigen (bijna) uit tot meditatie, andere zijn vrolijk en levendig. Joke is een enthousiaste vertelster en leerde ons in recordtijd verschillende dansen. Het bijzondere is dat wij ervaardden hoe ontspannend deze manier van dansen is (werkt) De meesten van ons waren totaal onbekend met deze vorm van dansen, maar unaniem waren we het erover eens: het was heerlijk om te doen.
Na een kopje thee met de overheerlijke blauwe-bessen-taart van Meta gingen we naar het atelier AE van Annemarie Elberse, die ons uitgebreid vertelde over haar manier van werken met glas: fusing. Bij deze tak van kunst wordt glas gesmolten in een glasoven. Annemarie verwerkt op deze manier glas tot schalen, hangers, objecten (bijv. voor in de tuin). Daarbij maakt ze vaak gebruik van foto’s en teksten, heel bijzonder.
Er viel veel moois in haar atelier te bewonderen, een aanrader om nog eens terug te gaan! Al met al beleefden wij een bijzondere en misschien wel inspirerende middag, met dank aan Erica en Meta!