DE SOVJET MYTHE MUSEUM ASSEN

IMG_8757

Vrijdag 19 april bezoeken de Stoontjes het museum in Assen. Op de site van het museum wordt de tentoonstelling als volgt beschreven:

De Sovjet Mythe

Socialistisch realisme 1932 – 1960

Voor het eerst in Nederland toont het Drents Museum een uitgebreide selectie van de meest indrukwekkende en kenmerkende kunstwerken die in de Sovjet-Unie ontstonden onder de dictatuur van Josef Stalin. De tentoonstelling ‘De Sovjet Mythe. Socialistisch Realisme 1932 -1960′ omvat circa 70 schilderijen die de Sovjetmaatschappij idealiseerden. In de nieuwe museumvleugel zal  monumentaal en dramatisch werk te zien zijn van kunstenaars als Alexander Deineka, Alexander Samokhvalov, Isaak Brodskij, Arkadi Plastov en Kazimir Malevitsj. Eén van de topstukken is het werk ‘On peaceful fields‘ van Andrei Mylnikov uit 1950 met een imposante afmeting van twee bij vier meter. De schilderijen zijn afkomstig van het State Russian Museum in Sint Petersburg, dat de grootste en meest belangrijke collectie op dit gebied beheert.

IMG_8710

Marijke en Meta regelden voor ons een rondleiding vooraf gegaan door een korte lezing. Altijd leuk om wat meer van de achtergrond te horen en daardoor beter te begrijpen. De Volkskrant schrijf over de Russische kunstenaars van die tijd: zij geloofden vurig in de communistische idealen.

De kunst is realistisch vertelt onze gids maar zeker niet reeel. Schilderijen met een overvloed aan eten terwijl er een grote hongersnood heerst. Sport en goede lichaamsverzorging wordt gepropageerd.

IMG_8762

Stalin wordt aanvankelijk bejubeld maar op het grote schilderij zijn mensen weggehaald, overgeschilderd of nieuw bij gezet.

IMG_8745

Een mooie interessante tentoonstelling waar we van hebben genoten. Kunst en niet alleen propaganda. Na afloop nog gezellig met elkaar wat gedronken in het Grand Cafe van City Hotel de Jonge.

IMG_8695 - versie 2frndshp1garland11