Apeldoorn

Woensdag 8 mei 2013. Verslag van een bijzonder “sjalotje”.
Met 22 Rode Steentjes bezoeken we vandaag het Koninklijk Apeldoorn. Na een voorspoedige rit, respectievelijk vanuit Hoogeveen en vanaf de Carpoolplaats Oosterhesselen, met in totaal 6 autos, komen we tegen 11 uur aan bij het Bilderberghotel De Keizerskroon, waar Queen Elisabetha van Stoeterwaals to Filosoof, geflankeerd door Freule Donna Patella en Dame Philyne van de Bezige Appel Bijtjes, ons verwelkomen.
DSC_8466
In de gezellige lounge volgt een ongedwongen kennismaking met de aanwezige Bijtjes onder het genot van een kopje koffie. Rond 11.30 uur gaan we aan tafel in de Keizerszaal, waar de clubvlag van de Bezige Appel Bijtjes hangt en waar eerst met een heerlijk glas prosecco een toast uitgebracht wordt op een gezellige dag en op Donna Patella en Philyne, die deze dag met zoveel enthousiasme georganiseerd hebben.
soep
Na de heerlijke lunch met o.a. luxe sandwiches, gaan we naar Het Loo, op 5 minuten loopafstand. Bij de uitgang van de Keizerskroon krijgt iedereen nog een schattig versierd goody-bagje ter “overleving”, (geweldig verzorgd ladies, chapeau!) We nemen afscheid van deze twee aktieve dames, van Queen Elisabetha en van een aantal Bijtjes.
Onze “hoffotografe” Henny heeft intussen al een en ander vastgelegd en er wordt nog een groepsfoto gemaakt door de manager van de Keizerskroon.
Het is druk op Het Loo, zoals te verwachten was, want MEN wil “DE JAPON VAN MAXIMA’ zien, er staat een héél lange rij wachtenden.
Wij gaan eerst de tentoonstelling “Portretten van Beatrix” bekijken,  tenslotte was dat het doel van ons Apeldoornse uitje.
bea
Ook hier is het tamelijk druk, het blijkt een interessante tentoonstelling, wàt een variatie in portretmogelijkheden: we zien naast geschilderde en drie-dimensionale portretten, o.a. twee gebreide (!), portretten gemaakt van muntjes, coffee-cups, hout, metaal, glas, papier in laagjes, mozaiek en karton. Het winnende portret in blauw glas is schitterend, evenals het portret dat de publieksprijs kreeg, een “fijn-schilderij”,  prachtig van uitvoering en kleur.
Daarna gaan we toch maar in de rij voor de regalia, waaronder
 “DE JAPON”. Het duurt wel even voor we naar binnen mogen, gelukkig loopt er een koffieschenkende (en verkopende) ober langs de wachtenden.
Nadat we alle regalia en de prachtige japon van dichtbij gezien hebben, de laatste inderdaad wonderlijk mooi gemaakt, dwalen we nog door de diverse slaap- en woonvertrekken van de voorouders van de Oranjes.
Tot slot treffen we elkaar op het terrasje naast de Keizerskroon, gedeeltelijk overdekt, waar we  nog een kopje koffie drinken (onder paraplu’s) voordat we de terugreis beginnen.
We kunnen terugkijken op een bijzondere dag, in sjieke Apeldoornse termen: een heel geslaagd sjalotje! Het was leuk om kennis te maken met de Bezige Appel Bijtjes en (met instemming van onze twee vice-queens) kunnen we nu al zeggen : we gaan ze zeker uitnodigen voor een “Dagje Drenthe”! Maar dat laten we graag aan onze Queen over! Karin Meyer.
frndshp1garland11