Verrassingstocht Duitsland

IMG_3602

Een verrassingstocht in Duitsland hadden Marlies en Elly voor ons in petto en een verrassingstocht is het geworden!

Verzamelen om negen uur bij de carpoolplaats en achter Elly aan rijden, waar naar toe? Dat was een verrassing. Ging natuurlijk niet goed, een vrachtwagen er tussen en je ziet al niet meer waar er afgeslagen wordt maar gelukkig zijn er mobiele telefoons en TomTom’s en zo kwamen we toch allemaal bij Wermes Fahrrad Verleih. Het was een nog wat mistige ochtend toen we op pad gingen. Het eerste doel kon niet meteen gevonden worden dus Elly moest ergens de weg vragen ondanks het feit dat Elly en Marlies de route al helemaal voorgefietst hadden. De bewoners van dit huis konden niet helpen en de vrachtwagen op de foto hield even in om te kijken wat daar nu aan de hand was.

IMG_3605

Gelukkig wist een voorbijganger wel de juiste weg te wijzen. “Houd je tassen dicht tegen je aan” waarschuwde Marlies toen we bij een gewoon woonhuis aankwamen, wel een groot huis maar de dames hadden ons iets beloofd wat “flabbergasted” zou zijn. “Het zal wel” dachten we, tot we binnen kwamen! Kopjes, borden allerlei servies en overal stond het. Echt overal tot in de badkamer, de kelder, de serre….echt overal.

IMG_3627

Onze gastvrouw had 2 tafels voor ons gedekt met rood/wit servies en schonk geheel voor niets heerlijke koffie met monchoutaart en ook nog wat hartige kleine broodjes. Niet te geloven dat dit nog bestaat.

Zelf een keertje kijken, hier is het adres:  Thea Deters, Tannenstrasse 10, 49733 Haren-Emmeln

IMG_3630

Eerst even genieten van de koffie en het lekkers en dan op strooptocht. We kregen onmiddellijk twee groepen: de kenners en de niet kenners. Namen van beroemde en dure serviezen werden geroepen, herkenning van Oma’s servies of van dat van de buurvrouw. En het duurde niet lang of er werd onderhandeld en gekocht. Jammer van die mooie theepot die alleen MET de kopjes samen werd verkocht en blij met de gebakschaal die wat vlekjes had en daardoor goedkoop kon worden aangeschaft. Enthousiast over blauwe kitsch die weer modern is en tevreden met de witte plate die beschilderd kon worden. De niet-kopers verbaasden zich alleen maar over alle aanwezige “rommel” en konden zich niet voorstellen dat je dat allemaal in je huis wilde hebben. Een ding is zeker: we waren alle 17 “flabbergasted” !!

IMG_3632

Weer buiten bleek het inmiddels warm weer. Elly maande ons tot door fietsen want de volgende activiteit stond al gepland. Lekker fietsen door een mooie omgeving. En zo kwamen we uit bij, en ook daar hadden wij nog nooit van gehoord, Lotos Salzgrotte. We kwamen in een grote winkel waar zoutkristal lampen, zoutkruiden, thee, engelen, geurstokken, etherische olien, boedhabeelden en nog veel meer werd verkocht. Maar daar kwamen we niet voor, we kregen blauwe zakjes om onze schoenen en mochten een gekleurd verlichtte ruimte in: DE ZOUTGROT. Niemand van ons had dit eerder gezien. De vloeren, de wanden en plafond allemaal van zout. De gastheer nodigde ons uit om plaats te nemen op de comfortabele ligbedden. Hij vertelde  ons dat het inademen van zout goed is voor je algeheel welzijn. Je kan je er heerlijk ontspannen en nieuwe krachten opdoen.

IMG_3644

Eerst natuurlijk nog de nodige hilariteit. Stap je zo van de fiets en moet je 45 minuten rustig gaan liggen in een zoutgrot, maar al snel werd het bijna stil in de grot en gaven de dames (op een na) zich over aan de ontspanning. Het lukte sommige dames zelfs om te slapen. Het zout kwam uit de Himalaya en de Dode Zee.

IMG_3647

Voor Iet hadden ze er nog wel wat kilo’s zout bij kunnen gooien. Niet rustig te krijgen. Helemaal rechts op de foto zie je nog net haar ipod!

De groep was lekker relaxed en klaar voor de volgende ervaring. De Solevernebelung, een kleine ruimte waar een zoutverneveling binnenkomt. We werden verdeeld in twee groepen en terwijl de ene groep in de kamer zat kon de andere groep heerlijke thee drinken en even buiten zitten.

IMG_3657

Om een uur of half drie fietsten we weer verder. Op bovenstaande foto zie je al dat de lucht donker is maar wij hadden de dreiging nog niet echt in de gaten. Vlak bij de Ems stopten we voor een broodje, daar waren we nog niet aan toe gekomen met ons drukke programma. Maar het werd steeds donkerder en we moesten nog een knap eindje fietsen! Vlug vertrekken dan maar en hopen dat we droog over komen.

IMG_3663

De koplampen van de fietsen gingen al automatisch aan, zo donker was het geworden. En droog overkomen? Die hoop werd ons al snel ontnomen. De bliksemflitsen schoten al door de lucht en het zou niet lang meer duren voor het noodweer los zou barsten. Het enige wat we konden doen was als de duvel een schuilplaats vinden. Een garagedeur die nog openstond was onze redding, de eigenaar gaf ons schoorvoetend toestemming om te schuilen. Net op tijd: een complete wolkbreuk!

IMG_3666

Na een half uur was de wolkbreuk voorbij maar het regende nog stevig. We konden ook niet maar in die garage blijven dus trotseerden we de regen en fietsten de resterende 7 km terug naar de fietsverhuurder. Een paar van ons op blote voeten zodat de schoenen tenminste droog bleven. Die trappers doen dan wel zeer aan je voeten. Dat we onderweg Erica kwijt raakten had niemand in de gaten. Erica raakte niet alleen ons kwijt maar ook de weg. Groot was mijn verbazing toen er opeens een bloemen busje naast ons kwam rijden. Door mijn beregende bril had ik eerst helemaal niet in de gaten wie er op de bijrijders stoel zat: Erica!! Zij had de weg gevraagd en die meneer had haar fiets gepakt, in het busje gezet en hupsa..hij bracht Erica wel even waar ze wezen moest. Geweldig toch! Maar goed helemaal klets en kletsnat kwamen we bij de fietsverhuurder aan. Fietsen inleveren of op de twinnyload zetten en kletsnat de auto in naar Gaststatte “Zur Blaue Donau” in Raken. En daar had je dan bij moeten zijn. De meesten van ons waren nat tot op hun onderbroek, niet aangenaam om in die natte kleding te gaan dineren. Maar we zijn vindingrijke vrouwen en al snel werden er allerlei kledingstukken uit de auto’s gehaald en aangepast en uitgedeeld. Zo zaten er vrouwen in een legging of een pyamabroek, van sjaals werden korte rokken gemaakt en van een plaid een mooie lange rok. We hebben enorm veel lol gehad om die (ver)kleedpartij. Een enkeling had een vooruitziende blik gehad en had droge kleding meegenomen.

Heerlijk hebben we gegeten bij dit restaurant, prima Zanderfilet of heerlijk rose gebakken varkensmedaillons. Sla, gebakken aardappels, en witte wijn. Mijn liefje wat wil je nog meer.

Het was een heerlijke dag, vol verrassingen, veel plezier, mooie natuur en onverwachte gebeurtenissen. Marlies en Elly geweldig bedankt voor het organiseren voor deze mooie dag. Ongetwijfeld DE DAG VAN HET JAAR.

IMG_3667

Frndshp1Garland1