Rijksmuseum

Dinsdag 9 juli en eindelijk stralend weer in Nederland. De Stoontjes kunnen voor negen uur op pad en zijn dus vroeg in Amsterdam. Eerst koffie met gebak in de Bakkerswinkel op de Zeedijk (straks weer op de Warmoesstraat). Nu daar zien ze ons nooit meer terug. Netjes van te voren gereserveerd terwijl zo’n winkel een groep van 15 personen voor koffie met gebak toch zo zou moeten aankunnen, maar goed gereserveerd en een prijs afgesproken. 6,10 voor een kop koffie en 1 gebakje. Voor het gemak wilden de bediening liever kannen neer zetten. Ook goed, we willen niet lastig zijn maar hebben liever koffie die per kop wordt gemaakt. Een kopje decaf werd morrend gegeven. Tafel staat niet gedekt als we binnenkomen en we hebben weinig keuze uit het gebak. Bij afrekenen wordt opeens dertig euro meer gevraagd en gedreigd met de politie halen als we dat niet willen betalen. We hebben 6,50 betaald en de politie is niet gehaald maar leuk is anders!

IMG_0472

Op naar het Rijksmuseum met een wandelingetje door de Warmoesstraat voor de gezelligheid. De trambestuurder denkt die groep rare vrouwen wel even voor de gek te kunnen houden als we willen instappen. Nee kan niet, met een stalen gezicht. Kon wel natuurlijk en  met een big smile mogen we instappen. Het Rijksmuseum staat er schitterend bij op deze mooie dag. Het gebouw is echt prachtig.

IMG_0480

We krijgen een architectuur rondleiding door het museum. Maar eerst genieten we van het plein. Druk natuurlijk, mooi weer en het is juli. En dan is het Museumplein eigenlijk op zijn leukst. Vooral met de prachtige bloeiende struiken en kunst in de vijver. Japanners gaan voor ons staan als we een foto willen maken. Willen graag met de rode hoedjes op de foto.

IMG_0491

De rondleiding begint in het atrium een verdiepte ruimte zodat het fietspad onder het museum behouden kon worden en het linker en rechter gedeelte toch met elkaar verbonden bleef. Vol bewondering zijn we voor de gigantische, moderne kroonluchter.

IMG_0515

De gids wijst ons op veel mooie details die we zelf niet zo snel zouden ontdekken. En op de mooie mozaiek vloeren die nieuw zijn aangelegd, de muren die wit waren en nu weer hersteld zijn zoals Cuypers het graag zag.

IMG_0539

Na het bezoek aan het Rijksmuseum wandelen we op ons gemak door de PC Hooft, schieten af en toe een winkel in, en helpen Iet mooie jurken uit te kiezen. Jammer Wilma dat jouw keuze niet paste.

IMG_0575

Eindpunt: Het Blauwe Restaurant in het Vondelpark, lekker borrelen, rond kijken en genieten van het mooie weer. Een frietje op het station en weer naar huis. Het was een mooie en super gezellige dag.

Organisatoren: Iet, Janneke en Marianne bedankt!

IMG_0484

frndshp1garland11