Rijvaardigheidscursus auto

IMG_4087Negen Stoontjes (plus twee meerijders) volgden vandaag 13 mei een rijvaardigheidscursus bij autoschool Dibo in Emmen.

Het was vroeg aantreden vandaag, om kwart voor negen aanwezig. De cursus gecombineerd met een High Tea na afloop was heel voordelig door een subsidiebijdrage van de Provincie Drenthe. Leen Middag onze instructeur begon de ochtend met de theorie. Een paar tips uit zijn wijze lessen: Hoewel het bandenprofiel wettelijk 1.6 moet zijn, denk er over na of je niet gaat vervangen bij 2.2, het verhoogt je veiligheid. Bandenspanning een keer per maand controleren en overweeg ipv lucht stikstof in de banden te doen. Behoud beter zijn spanning. Winterbanden in Oostenrijk 4 mm profiel en in Duitsland 3 mm profiel. All season banden zijn goedgekeurd als winterband, let op sneeuwvlok. Beste combinatie als je veel rijdt is zomerbanden en winterbanden.

Nieuwe manier van stuur vasthouden sinds de invoering van de airbag is KWART VOOR DRIE en niet zoals wij nog hebben geleerd: TIEN VOOR TWEE. Airbag gaat zo tussen je armen door zodat je arm (met sieraden) niet in je gezicht slaat.

Ga goed rechtop in je stoel zitten, zo heb je met remmen veel meer kracht en bij een ongeval minder kans op heel ernstige blessures.

Maar het allerbelangrijkste van deze les: KIJKEN KIJKEN KIJKEN IN DE RICHTING WAAR JE HEEN WIL.

Goed na deze theorie de baan op. Het eerste rondje rijden telkens drie van ons mee met Leen. Om even te zien en te voelen hoe een noodstop gaat.

IMG_4078Dan gaan we zelf aan de bak. Eerst nog aarzelend met een niet te hoge snelheid maar al snel durven een paar van ons aan te rijden met 65 km per uur en dan VOL met alle kracht op de rem en tegelijkertijd de koppeling in. En KIJKEN. Ruimte zoeken links of rechts en vooral lichtjes die kant op sturen. Dat sturen bracht nog wel problemen, het oversturen is een snel gemaakt fout en boem….schade. In dit geval een pion.

IMG_4083Leen speelde prima in op de verschillende auto types. Niet alle bestuursters hadden ABS en die geen ABS hadden, kregen een andere remmethode aangeleerd. Zonder ABS heb je een veel langere remweg en helaas is dat minder veilig.

Daarna de slalom, lijkt zo makkelijk maar het eerste rondje werd heel wat “schade” gereden. Geen nood de pionnen kregen kunstmatige beademing en stonden zo weer overeind.

Dan aanrijden, obstructie voor je, vol in de rem en naar links of rechts uitwijken. De eerste die de hoofdprijs kreeg voor deze verrichting was Hennie Muskee. Zij reed in een Volvo en als je de rem maximaal intrapt dan gaan automatisch de alarmlichten aan. Bingo voor Hennie. Ook bij deze oefening is KIJKEN waar je heen wil en RUSTIG sturen van het grootste belang. Oversturen en je gaat de mist in, niet KIJKEN in de richting waar je heen wil en je gaat de mist in.

En dan parkeren we onze auto’s voor een korte pauze en een groepsfoto. Elly B staat er niet op die reed nog een extra rondje met de instructeur. Had nog wat aanwijzingen nodig.

IMG_4097We hebben nog een onderdeel te gaan. Stukje techniek:

IMG_4102En berm rijden. Het kan maar zo dat je moet uitwijken naar de berm en raak dan niet in paniek. Je moet maar twee dingen doen: gas loslaten en verder voor je uit kijken. Een wiel op de weg houden. Aan de schrijfster van dit stuk de eer om als eerste met de instructeur mee te rijden. Nu : je wordt als bijrijder alle kanten op geslingerd. Daarna wilde ik het natuurlijk even zelf doen.

IMG_4129Starthouding: helemaal FOUT! Hand boven op het stuur. Een seconde later gecorrigeerd naar KWART VOOR DRIE.

Verder ging het prima, rustig blijven en stuur stevig vasthouden, door de zit recht op kan je je rug goed vastdrukken. Zonder problemen weer op de weg gekomen. Bij dit onderdeel haakten een aantal Ladies af, te eng. Elly S wilde het ook zelf proberen.

IMG_4161Voor dit onderdeel werd een oude auto gebruikt. Zou zonde zijn om onze eigen auto’s daar voor te gebruiken.

We hebben hard gewerkt met zijn allen en als beloning een High Tea bij Pardoes.

Een voortreffelijke High Tea waar we volop van hebben genoten!!! Het was een enerverende, stimulerende en prachtige dag!!

rodehoedenlijn