Attero Wijster

Marijke Bloembergen organiseerde voor ons een excursie naar de Attero Fabriek in Wijster. Attero is een vuilverwerkingsindustrie.

Het is onmogelijk voor mij om de hoeveelheid informatie die wij hebben gekregen te verwerken in een kort stukje. Wij waren enthousiast over de rondleiding. Wie meer wil weten, kijk dan even op de site van ATTERO

Na een powerpoint presentatie (met koffie) in de zaal van Attero gingen wij voorzien van de veiligheids atributen de fabriek in

IMG_1044Eenmaal buiten moesten we natuurlijk ook even een foto maken met de fabriekspijp op de achtergrond.

IMG_1047Thuis hadden we al de nodige veiligheidsinstructies gekregen: platte schoenen, lange mouwen. De blote benen van Monique werden niet opgemerkt.

Je kon buiten de lucht van de fabriek wel al goed ruiken. Binnen viel het al met al nog wel mee. Wel veel stof. Ons werd ook geadviseerd om niet de leuningen beet te pakken en er niet met je kleding tegen aan te gaan staan. De stofkapjes zijn voor eventuele stofjes die toch gevaarlijk kunnen zijn.

IMG_1058Tini vond het wel lekker dat de excursieleider de deur naar de stoomcabine even open deed. Waar iedereen roept “wat een hitte” staat Tini handenwrijvend “lekkerwarm”

De stoom uit de ketel is 400 graden. De stoom wordt omgezet in electriciteit en zo kan Attero 100.000 huishoudens van stroom voorzien.

IMG_1062Na de rondleiding in de fabriek nog een rondleiding over het zeer grote terrein van Attero. Langs de composthopen, de vuilnisbelt waar nu schaapjes oplopen, en de velden met afval die hier de komende 100 jaar goed afgedekt blijven liggen.

Drie uur zijn we beziggehouden, we kregen veel informatie. Een leuke anecdote: er zijn mensen die het blik van de doperwten in de gft bak gooien want…..het  is immer groente afval!

rodehoedenlijn