Speculaas

Woensdag 18 november 2015 zijn de Stoontjes op uitnodiging van Tini en Marga naar het bakkerij museum in Hattem geweest.

We werden ontvangen met koffie en naar keuze een reuze krakeling of appelgebak. Samen zijn we daarna begonnen aan het maken van een speculaaspop. We kregen wel eerst schorten om.Het deeg was al klaar, aan ons de eer om het uit te rollen en zo ook wat warmer te krijgen. Het moest een egale worst worden.Versie 2

Ongeveer zolang als het speculaasplankje en daarna stevig aandrukken en het popje opvullen.Vervolgens een lastige klus. Twee popjes op elkaar leggen en met een ijzerdraad van het onderste plankje het teveel aan deeg wegsnijden. Plankje op de kop met ferme klap op de tafel leeg slaan. Zou er geen bakker bij geweest zijn dan had een aantal van ons nooit een speculaaspop mee gekregen, het viel niet mee om het eruit te krijgen.

Terwijl de bakker de popjes op de bakplaten legde

Versie 2

en mee nam naar de oven, konden de Stoontjes rond kijken in het museum. Twintig minuten later konden wij onze pop mee naar huis nemen. Geen foto’s van Stoontjes dit keer. Er zaten gewoon geen goeie foto’s bij. Of de hoed was niet op, het was te donker en teveel rare bekketrekkers. Dus sluiten we af met de prachtige “eigen” gebakken speculaaspoppen.

Versie 2