Groninger Suprise

Op 7 juli 2016 neemt Erica Burgerjon ons mee op een verassingstocht langs pareltjes in het Groninger land.

Op ons gemak rijden we de toeristische route naar Onstwedde voor een bezoek aan de hervormde kerk, gebouwd omstreeks 1500. De zuidkant ligt helemaal vrij in het open landschap, de noordkant bij de bebouwing. In het verleden waren hier blinde muren waar nu ramen in zijn gemaakt waardoor je een mooie licht strak en eenvoudig interieur krijgt.

Ter plekke werden we opgevangen door een gids die ons enthousiast kon vertellen over de kerk. Voor het verhaal over deze kerk met zijn merkwaardige toren:  klik dan HIER

IMG_5667

Over het oude doopvont had de gids ook een mooi verhaal. Het doopvont was nog niet zo lang weer terug in de kerk. Het heeft jaren in het veld gestaan als drinkbak voor het vee, werf gebruikt als slijpsteen voor de seis, werd later bij iemand in de hal gezet, diende weer buiten als plantenbak, en staat nu na de restauratie van de kerk weer waar het hoort.

IMG_5675

Verder ging de tocht. We parkeerden bij Natuurmonumenten maar voor we koffie kregen eerst een korte wandeling.

IMG_5687

Prachtig landschap. Bij Gasterij Natuurlijk Smeerling konden we in een heerlijke tuin en met een lekker zonnetje dan eindelijk genieten van koffie. Echt zo’n plek waar je gewoon niet meer wil opstaan. Nou ja, wel even om te betalen aan Erica

IMG_5691

Volgende plek was de Wedderborg. Lees het hele verhaal over deze burcht op wikipedia

In 2015, na een restauratie, werd hier een kinderhotel in gemaakt.

IMG_5701

Zoals de website van het kinderhotel schrijft: “Kinderhotel Burcht Wedde is een bijzonder vakantieverblijf voor kinderen en jongeren tot 16 jaar die aan de andere kant van het geluk geboren zijn en die niet de mogelijkheid hebben om zelf met vakantie te gaan.”

Om de burcht heen staan “Koning” Lindebomen. Gesnoeid in een aparte vorm. De bomen waaieren als het ware uit de hoofdstam.Midden op de foto goed te zien.

IMG_5714

Na een uitleg door oa de heer Ferrari (initiatief nemer pachten Burcht van de Gemeente en nieuw leven inblazen) was het ook hier goed toeven in de tuin met koffie en superlekkere honingkoek.

Op naar het volgende pareltje: Oudeschans en zijn beschermd dorpsgezicht. Ook hier werden we, bij het kerkje, opgewacht door een gids. Een wandeling door het mooie dorp,

IMG_5739

een bezoekje aan de begraafplaats waar een van de stenen een hilarisch gedicht heeft (iets met wormen die je opeten),

IMG_5741

en vervolgens naar restaurant de Piekenier voor een drankje en een hapje en nagenieten van een schitterende dag. Geweldig mooie plekjes gezien. Erica, het was mooi, erg mooi! Bedankt!!

IMG_5692